Gospodin Lavrentije, episkop šabačko-valjevski (2006)

Poziv ljudima dobre volje

U burnim i teškim vremenima kroz koje Srbija prolazi poslednjih godina malo je mogućnosti da se posveti pažnja najsvetijem zadatku nacije - pravilnom podizanju i vaspitanju podmlatka.

Pre dve decenije, ovu prazninu pokušala je da nadoknadi Istraživačka stanica Petnica. Ona svake godine organizuje mnoge programe obuke preko hiljadu dece koja se ističu talentom za pojedine oblasti nauke a koja dolaze iz više stotina škola iz svih delova Srbije i iz mnogih zemalja Evrope. Stanica im omogućuje besplatan smeštaj i rad sa najsavremenijim učilima i iskusnim instruktorima. Ovo je jedinstvena škola u srpskom narodu!

Imamo tu sreću i priliku da dvadeset godina pratimo rad i razvoj Istraživačke stanice koja je u najtežim vremenima očuvala svoje programe i dostigla visok ugled u zemlji ali i u čitavom svetu, pa i tamo gde se tradicija sličnog rada meri vekovima.

Teške ekonomske prilike u zemlji prete da ugase i ovu jedinu srpsku školu čija je korist neprocenjiva. U mudroj želji da se rad ove ustanove učini što manje zavisan od još uvek nepovoljnih i nestabilnih društvenih okolnosti, osnovan je Fond Petnica u najboljoj tradiciji uspešnih domaćih zadužbina. U Fond se odmah učlanilo stotine mladih koji su pohađali obuku u Petnici. Njihovi plemeniti i skromni prilozi su dragoceni ali ne i dovoljni za ozbiljan celogodišnji rad, za nabavku modernih učila i knjiga.

Iskreno i od srca pozivam sve ljude i preduzeća dobre volje kojima je stalo do svetlije srpske budućnosti i kojima je Bog dao, da se pridruže ovom Fondu i da pomognu ovaj humani i plemeniti poduhvat! Vaši prilozi značiće korak ka sreći i zadovoljstvu mnoge pametne i vredne dece, a za Srbiju korak bliže razvijenom i stabilnom društvu.

nazad